понеделник, 16 юли 2012 г.

Безкрайна и Безгранична Любов

Що е то 'Безкрайната и Безгранична Любов'? Има ли такова нещо и как се постига?

Преди да започна, трябва да направя едно уточнение или по-скоро да опиша нужната основа, на която трябва да се стъпи, за да може да присъства и да се развива тази Любов в нас.

Тази основа е да познаваш и обичаш себе си! Това означава, както да познаваш добрите и лошите си страни и качества, така и мечтите и стремежите си. Да ги приемеш. Да ги обикнеш. Да искаш да се промениш и да се променяш всеки ден, всеки миг и от всяко нещо, което те докосва! Да се оставиш всяко нещо да те докосне! Да развиваш нови качества и умения. Да усъвършенстваш тези, с които разполагаш, както добрите, така и лошите. Да търсиш развитие на себе си. На тялото и духът си.
Тази стъпка е трудна, защото за да се направи, трябва да се изправиш лице в лице с истината. Да я търсиш всеки дъх и всеки миг. Да можеш да се погледнеш в огледалото и да кажеш: "Обичам те, ти си аз и аз съм ти, и вървим с теб заедно по правилния път, в правилната посока" (Напред и Нагоре)!
Тази стъпка е трудна, защото трябва много да се мисли. Трябва много да се чувства. А хората не обичат да мислят и чувстват. Хората искат всичко да е смляно и да им се изсипе в устенцата и мозъчето, просто за да не се мъчат излишно. А никой не може да направи тази стъпка вместо нас! Никой не върви в нашите обувки и по нашия път, освен ние самите!

Имайки основата, трябва да дадем определение на тази 'Безкрайна и Безгранична Любов'. То е просто: Обичай всичко и всички!
Постигането на тази дейност е малко по-интригуваща:
1) Ако говорим за хора, какво означава "всички/всеки"? Тези, които са до теб. Тези, които те предават. Тези, които те ненавиждат и нараняват. Тези, които просто са прекратили поради една или друга причина взаимоотношенията си с теб. Тези, които те нагрубяват, както и тези, които те изпълват с радост и те карат да се усмихнеш, още в мигът, в който ги зърнеш. Трябва да обичаш дори тези, които те бият и убиват, защотото те не са виновни.. Те просто са се превърнали в нещо, което не са, заради някакви обстоятелства и липса на обич. Обич, която ти изпитваш и към която се стремиш. Това е трудно, но постижимо. Просто трябва да си в мир със себе си и заобикалящият те социо-свят. Тогава можеш и ще обичаш "всички".
2) Ако говорим за дейност, какво означава "всяко нещо"? Да обичаш всяко нещо, означава, да обичаш секса, живота, да пускаш прахосмукачка, да миеш чинии, да си бъркаш в носа, да четеш поезия, да гледаш филми, да ходиш по партита, да пиеш/пушиш ... Това е малко по-трудно постижимо от 1). Най-лесният начин, който съм открил за постигане на това е следният: Всяка дейност се изгражда от съставни части. За да я обикнеш като дейност, трябва да можеш да видиш всяка съставна част, да я усетиш, почувстваш, да видиш смисълът й, и да я обикнеш. Така обиквайки всяка съставна част, неусетно ще обикнеш, без излишни усилия и самата дейност!
За да е възможно 2) трябва да отворим съзнанието си. Да можем да видим всяко нещо от всяка страна, като жертва и като хищник, като безучастен наблюдател и като страдалец. Да искаме да видим от всяка страна.

Защо ни е тази Любов и какво ни дава? Според мен, като човек, в който тази идея съществува от както се помня, единственият смисъл на тази Любов е това, че изпълва с радост! Изпълва с радост от допира до хора, стари и нови познати и приятели. Изпълва с радост от всяко нещо, което правя, работа, забавления, учене, срещи, писане, блеене... А защо пък ни е тази радост? Ами много просто: Живота е гаден, а аз ИСКАМ да съм щастлив! А за да съм щастлив, трябва да изпитвам радост. И колкото повече радост трупам в себе си, толкова по-щастлив ставам. Колкото съм по-щастлив, толкова повече ми харесват нещата и хората, до които се докосвам, и толкова по радостен ставам, и съответно по-щастлив.

Как се подхожда към тази Любов? Като търсиш 'плюсът' във всяко нещо и във всеки!
Лесно е да видиш 'минусът' и отрицателните неща и качества в хората. Виждайки първо 'минусът' е още по-лесно да се задълбаеш и изгубиш в него, да загубиш посоката и смисълът, които търсиш.
Да видиш първо 'плюсът' и положителното е изкуство. Хората не знаят и не предполагат, че като видят първо положителното, с него им се изяснява и отрицателното, виждат цялата картина на тепсия, и това се отнася за всеки аспект и за всеки човек.

Въпросите в постигането на Безкрайната и Безгранична Любов, са да не се задълбава излишно, да искаш и да възприемаш... Бих перефразирал всичко написано до тук като 'Въпрос на Възприятие' и 'Желание да искам да възприемам'. А девизът е: 'Аз ви обичам, всички хора и всички дейности'!

Няма коментари:

Публикуване на коментар